GARDEROBA I ŠMINKA SA MIRISOM ŠVERCA

real-ladies-dont-like-fake1

Zdravo dragi kupci i potrošači! :)

Zapravo nemam vremena za pisarenje po beauty blogu, jer sam zbog dolazećih ispita primorana da proživljavam patnje veće nego što ih je Verter ikad imao, a da i pri tom izgledam kao njegova baba.. Pa da krenemo:

Nakon par sati psihičkog zlostavljanja od strane knjige „Uvod u ustavno pravo“, odlučih da se posvetim svojoj svakonoćnoj rutini pred spavanje – skrolanjem po instagramu. Prvih par minuta je sve bilo ok, znate već: svakojaka jela, noge u jesenjem lišću, zalasci sunca preko kojih je prešlo sto filtera… i onda ugledah post od poludela_devojka (čiji mi je profil do tada bio skroz simpa) i u roku od pet sekundi mi dođe da vrištim.

Jer: poludela_devojka je meni iz neobjašnjivih razloga spala na to da reklamira jedan instagram shop sa falsifikovanom robom, poznata i kao fejk roba, plagijat ili roba čiji je rok trajanja maksimum jedna sezona nošenja.

Prije svega, mora da napomenem da dobro znam da u našim lijepim ex-Yu državama postoji mnogo ljudi, koji si nažalost ne mogu priuštiti luksuz u vidu markirane i kvalitetne garderobe i kozmetike. Mada: zar nije i sama ta činjenica gadna da nešto što je skoro uobičajeno i normalno u jednoj prosječnoj evropskoj zemlji istovremeno našim balkanskim dušama već prelazi u luksuz? I ovdje ne govorim o vilama, poršeima i šljokicastim cipelama od >500 eura, ovdje se radi o potrebi čovjeka da si može kupiti jednu kvalitetnu zimsku jaknu ili cipele, koja će moći da izdrže duže od jedne zime. (SARKAZAM ON: Tako da, na ovom mjestu, hvala Zapadu što nas je davnih devedesetih spasio od jedne mučilačke, socijalističke diktature (ma znate ono „bratstvo i jedinstvtvo“ i tak‘) i omogućili nam da sad, i dvadeset i kusur godina poslije rata, uživamo u radostima i bogatstvu njihove demokratije. SARKAZAM OFF.)

Ciljam na to da nipošto ne osuđujem poštenog čovjeka, koji je zbog svog slabog financijskog stanja „primoran“ da kupi fejk robu sa znakom nekog poznatog brenda i kojem je samo bitno da nešto ima na nogama, a na kraju krajeva mu skroz svejedno hoće li na njoj biti slika jedne pume ili kupus salate.

Ciljam na ribu, koja voli da se kiti falsifikovanim perjem, kako bi sebi i okolini stvorila iluziju o tome da je ona dio jednog modernog „fensi-mensi“ svijeta – a kojem zapravo pripada samo dok im se njihov natpis „Dolce & Gabbana“ ne zbriše nakon prvog pranja u vešmašini. Prepatetično formulirano? Hm, možda. Ali ne ulazi mi se previše u psihu takve osobe. Jer ja sam tokom cijele srednje škole (!) imala i furala samo jedne (original) patike, koje su mi bile draže od deset fejkovanih.. znači stvar je i do ličnog samoopredjeljenja, a ne do toga da li ste u vlasništvu jednog Grimovog magarca, koji pljuva zlatnike. A ne vrijedi ni izgovor „Nisam znala/znao.“, valjda smo dovoljno inteligentni da skontamo da ne postoje ni jedne legalno prodavane nove Nike Air Max patike za 30 ili Dior ruž za 5 eura.

Pitam se samo da li su svi svjesni toga da se iza jedne takve stranice sa fejk robom krije jedan kriminalni lanac iz svijeta ilegalne trgovine i sive ekonomije? (A pošto sam bila i u kratkom, pismenom kontaktu sa jednim od takvih trgovaca, mogu vam i reći, da je to i jedan svijet, koji se ne može pohvaliti sa inteligencijom i kulturom, jer pomenuti argumentiraju frazama poput „Ne seri.“)

Shvatite, da to sve ovo nije mala stvar, da postoji npr. jedna carina, koja se npr. u Srbiji koristi i jednim tzv. Zakonom o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine – znači ZABRANjEN je uvoz i promet robe, koji važi kao plagijat! Zato ne želim da znam otkud tim „instagram buticima“ sva ta falsifikovana roba, ali znam da mi građani imamo mogućnost da te kriminalce online prijavimo, npr. jednoj tržišnoj inspekciji. Ako ste iz Srbije informišite se preko stranice „Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunukacija – Sektor tržišne inspekcije“; a Bosanci neka kucaju „Federalna uprava za inspekcijske poslove“. Ili za pasivne „revolucionare“: Ne kupuj jeftine plagijate, ako za iste te pare možeš kupiti neki manje fensi, ali zato kvalitetniji brend. :)

Sigurna sam da sad mnogi misle kako pretjerujem, smaram i da i tako živimo u takvim banana-državama u kojima ni jedan avatar ne bi mogao uvesti red.. ali hej „big revolution begins with small things“ :), a meni bi već bilo veliko zadovoljstvo kad bi bar jedan od tih anonimnih trgovaca sa fejk robom dobio posjetu ili prije poruku od jednog inspektora.. jer nažalost, internet je još uvijek jedna velika crna rupa, za takve krimi – pacove i pitaj Boga ko se sve nalazi na kraju tog lanca.

Ne zaboravimo i još bitniju oblast „fejkizma“ – šminku!

Bar sam ovdje sigurna da postoji jedan veliki pokret bojkota od strance kupaca. Zato i slavim jutjuberke poput Vine i Ane2Cats, koje se jasno izriču protiv kopirane šminke made in China i tako utiču na svijest mlađe-neinformisane generacije. I ja stvarno preporučujem da pazite šta stavljate na kožu!!, jer pogotovo Kina je poznata po neodgovornoj proizvodnji kozmetike. Evo i jedno lično iskustvo: Prije nekoliko godina sam si na pijaci kupila jednu eyeshadow paleticu, koja je valjda bila dermatološki testirana na jednoj vreći riže, jer sam ja par dana nakon njene uporabe završila kod očnog doktora, dijagnoza: konjunktivitis.

Stoga, ne igrajte se vašim zdravljem i sumnjivim trgovcima bez lica i imena, budite sretni sa onim što jeste i imate, jer vjerujte mi – više ste cool sa jednom torbom iz Newyorker-a nego sa jednom plastičnom Louis Vuitton, koja smrdi na šverc.

Pozdrav.