PRLjAVI SVIJET KINESKE ŠMINKE

Mulan-disney-princess-15949421-1280-720

~*~

 

Sve je počelo tako što sam gledala video jedne jutuberke, koja si je naručila šminku i garderobu sa jednog kineskog sajta. Dvanaest „MAC – ovih“ olovki za oči za 2,39 $ i set u kojem se za nevjerovatnih 2,29 $ dobije velika concealer paleta, makeup spužva (kao hoće da bude beauty blender) i četkica za puder.

Ne znam gdje da počnem…

Možda od ludila Kineza, koji:

• bi i svoju majku kopirali da mogu.

proizvode šminku sa kemikalijama, koji su u Evropi odavno zabranjeni – jer su stručnjaci dokazali da mogu da izazovu ozbiljne alergijske reakcije, pa i rak! U kineskoj šminci se pronalaze tragovi teških metala, štetnih alkohola, mirisa i ostalih tvari, a poznato je i da su njihovi pigmenti boja za šminku isti oni koji se koriste za proizvodnju boje za zidove ili štampu. I ne, nije bajka da su Englezi u sastavu jednog jeftinog, kopiranog kozmetičkog proizvoda našli otrove i izmet štakora! Čitaj ovdje

testiraju svoje kozmetičke proizvode na životinjama – potražite malo po netu slike od takvih izmučenih životinja, pa mi onda recite da li se i dalje isplati mazati sa kojekakvim ruževima i puderima sa natpisom „Made in China“. Inače, u Evropi su od 80 – ih godina poznati pokreti protiv korištenja životinja u takve svrhe, tako da je od 11. marta 2013. god. uveden i zakon o zabrani prodaje kozmetičkih proizvoda i sirovina testiranim na životinjama na prostoru EU, dok kod Kineza i dalje važi zakon u kojem uslovljavaju i strane zemlje, da svoje proizvode testiraju na životinjama – inače ih neće primiti na kinesko tržište. Zbog toga su npr. i marke poput Avon, Revlon i Estee Lauder zbrisane sa pozitivne liste organizacije PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

SUMMA SUMMARUM: Kinezi izbacuju kozmetiku na tržište, koja nije dermatološki, tj. od strane jednog laboratorija ili klinike za kožu, ispitana! U prevodu: Mi kupci smo za njih ti pokusni kunići i budale, koji će svoj organizam da mažu sa proizvodima nekontrolisanog i sumnjivog porijekla, opasni i po zdravlje.

A sad pozdrav svim djevojkama, koje i dalje kupuju kinesku šminku. U čemu je fora kupovati takav otpad, kad za iste pare možete dobiti sigurnije marke poput Essence-a ili Catrice-a? I kad se radi o kopijama: ne vadite se na foru da niste znali da je fake, jer ne treba nam mozak od jednog Nikole Tesle da skontamo da je prosto nemoguće kupiti dvanaest (!!) MAC-ovih olovki za 2,39 $ dok na originalnoj MAC-ovoj stranici JEDNA takva olovka košta najmanje 16,50 $. Informišite se na originalnim sajtovima šminke koja vas interesuje, uključite mozak i ne dajte da vas nasamare naši balkanski mangupi-trgovci sa instagrama, fejsbuka itd. :)

Smuči mi se i kad pročitam komentare djevojaka, koje brane tu jeftinu kinesku šminku, jer se eto njima ništa nije desilo koristeći je, a i Kinezi su tako dobre dušice da jutuberima ne bi ni nudili svoje proizvode, da nisu ok.. E pa, drage djevojčice, vrijeme je da shvatite da ne živite u svijetu Teletabisa i da eto postoji taj Kinez, kojeg je baš briga hoćete li vi navući na sebe kakvu bolest ili ne. Njemu i onima koji dalje prodaju tu šminku je samo do ličnog profita, a na vama je da odlučite hoćete li da koristite šminku, koja sadrži nekontrolisane, opasne sastojke, koje će vaš organizam da upije.


Za kraj predlažem videje Ane2Cats i Bisere Bibi kao obaveznu „lektiru“ na ovu temu. 😀 Pozdrav!