PRLjAVI SVIJET KINESKE ŠMINKE

Mulan-disney-princess-15949421-1280-720

~*~

 

Sve je počelo tako što sam gledala video jedne jutuberke, koja si je naručila šminku i garderobu sa jednog kineskog sajta. Dvanaest „MAC – ovih“ olovki za oči za 2,39 $ i set u kojem se za nevjerovatnih 2,29 $ dobije velika concealer paleta, makeup spužva (kao hoće da bude beauty blender) i četkica za puder.

Ne znam gdje da počnem…

Možda od ludila Kineza, koji:

• bi i svoju majku kopirali da mogu.

proizvode šminku sa kemikalijama, koji su u Evropi odavno zabranjeni – jer su stručnjaci dokazali da mogu da izazovu ozbiljne alergijske reakcije, pa i rak. U (pogotovo jeftinoj) kineskoj šminci se pronalaze tragovi teških metala, štetnih alkohola, mirisa i ostalih tvari, a poznato je i da su njihovi pigmenti boja za šminku isti oni koji se koriste za proizvodnju boje za zidove ili štampu. I ne, nije bajka da su Englezi u sastavu jednog jeftinog, kopiranog kozmetičkog proizvoda našli otrove i izmet štakora! Čitaj ovdje

testiraju svoje kozmetičke proizvode na životinjama – potražite malo po netu slike od takvih izmučenih životinja, pa mi onda recite da li se i dalje isplati mazati sa kojekakvim ruževima i puderima sa natpisom „Made in China“. Inače, u Evropi su od 80 – ih godina poznati pokreti protiv korištenja životinja u takve svrhe, tako da je od 11. marta 2013. god. uveden i zakon o zabrani prodaje kozmetičkih proizvoda i sirovina testiranim na životinjama na prostoru EU, dok kod Kineza i dalje važi zakon u kojem uslovljavaju i strane zemlje, da svoje proizvode testiraju na životinjama – inače ih neće primiti na kinesko tržište. Zbog toga su npr. i marke poput Avon, Revlon i Estee Lauder zbrisane sa pozitivne liste organizacije PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)

Kinezi također izbacuju kozmetiku na tržište, koja nije dermatološki, tj. od strane jednog laboratorija ili klinike za kožu, ispitana! U prevodu: Mi kupci smo za njih ti pokusni kunići i budale, koji će svoj organizam da mažu sa proizvodima nekontrolisanog i sumnjivog porijekla, opasni i po zdravlje.

A sad pozdrav svim djevojkama, koje i dalje kupuju kinesku šminku. U čemu je fora kupovati takav otpad, kad za iste pare možete dobiti sigurnije marke poput Essence-a ili Catrice-a? I kad se radi o kopijama: ne vadite se na foru da niste znali da je fake, jer ne treba nam mozak jednog Nikole Tesle da skontamo da je prosto nemoguće kupiti dvanaest (!!) MAC-ovih olovki za 2,39 $ dok na originalnoj MAC-ovoj stranici JEDNA takva olovka košta najmanje 16,50 $. Informišite se na originalnim sajtovima šminke koja vas interesuje, uključite mozak i ne dajte da vas nasamare naši balkanski mangupi-trgovci sa instagrama, fejsbuka itd. :)

Smuči mi se i kad pročitam komentare djevojaka, koje brane tu jeftinu kinesku šminku, jer se eto njima ništa nije desilo koristeći je, a i Kinezi su tako dobre dušice da jutuberima ne bi ni nudili svoje proizvode, da nisu ok.. E pa, drage djevojčice, vrijeme je da shvatite da ne živite u svijetu Teletabisa i da eto postoji taj Kinez, kojeg je baš briga hoćete li vi navući na sebe kakvu bolest ili ne. Njemu i onima koji dalje prodaju tu šminku je samo do ličnog profita, a na vama je da odlučite hoćete li da koristite šminku, koja sadrži nekontrolisane, opasne sastojke, koje će vaš organizam da upije.


Za kraj predlažem videje Ane2Cats i Bisere Bibi kao obaveznu „lektiru“ na ovu temu. 😀 Pozdrav!