KLEOPATRINI BEAUTY PRODUKTI – NAPRAVI SAM/A!

Keine Kommentare
Elizabeth Taylor u filmu "Cleopatra", 1963.

Kleopatra je u povijesti ostala zabilježena kao posljednja faraonka Starog Egipta. Bila je dovoljno skrupulozna da za vlast ubije i rođenog brata, ali i toliko karizmatična i lijepa da zavede dva velika rimska vladara poput Cezara i Marka Antonija. Pa hajde da se mi „obične smrtnice“ ugledamo na nju (bar što se tiče njenih kozmetičkih rituala) – da malo zaboravimo na Baleu i Niveu i naše tijelo počnemo da njegujemo bogatstvima prirode, baš kao jedna faraonka. :)

 

Mlijeko za tijelo

Legendarna je priča o Kleopatrinoj kupci u magarećem mlijeku, koje svojim proteinima i vitaminima njeguje i regenerira suhu kožu, stabiliše njenu ph-vrijednost, te se pokazuje kao odlično anti-aging-sredstvo. Dont panic, ne morate da upadate u okružna sela u potrazi za magarcem – ulijte u vašu kupku 2 l kravljeg mlijeka (3,5% masnoće, malo podgrijano) i 1 manju šolju meda – i uživajte. (A ko ipak nađe magareće mlijeko, neka još više uživa)

 

„Kupka“ za ruke

Kome je u planu da omekša samo ruke neka pomiješa 2 šolje mlijeka sa 2 velike kašike maslinovog ulja i u tome drži ruke 10 minuta. Ne zaboravite da prije toga uključite neki youtube-video, da ne biste blejali kroz prozor kao ja prvi put. 😀

 

Maska za lice

Za problematičnu kožu (npr. bubuljice/akne)

Pomiješajte 2 velike kašike malo podgrijanog meda, 2 velike kašike kvarka (google mi kaže da je tačan prevod kvarka „svježi sir“, ali guglajte riječi „quark“ ili „topfen“ i pokušajte da po izgledu skontate šta bi to bilo „na naše“) i 2 male kašike maslinovog ulja (ili čistog aloe verinog soka). Držite masku 15 minuta na licu/vratu/dekolteu i izaperite je mlakom vodom.

Za suhu kožu

Sve isto, samo drugi sastojci: ½ avokada, 1 mala kašika meda, 1 velika kašika kvarka.

 

Piling za lice i tijelo

Pomiješajte 1 malu kašiku grube morske soli i 1 veliku kašiku maslinovog ulja (ili meda) i masirajte lice nježnim, kružnim pokretima. (Za piling tijela ćete naravno povisiti količinu sastojaka onoliko koliko je vama potrebno)

 

Maska za kosu

Pomiješajte 100 ml maslinovog ulja, 2 velike kašike meda i 1 žumanjce. Umasirajte u kosu i izaperite vodom nakon 10-20 minuta.

 

 

Kleopatra testira otrov na zarobljenicima, Alexandre Cabanel, 1887.

                                      Kleopatra testira otrov na zarobljenicima, Alexandre Cabanel, 1887.

                                 Smrt Kleopatre, Gyula Benzur, 1911.

Elizabeth Taylor u filmu "Cleopatra", 1963.

                          Elizabeth Taylor u filmu „Cleopatra“, 1963.

 

       Monica Bellucci u filmu „Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre“, 2002.